Champagne Vadin Plateau

Dit champagnehuis is een verhaal van generaties.  Het is in 1765 dat Joseph  Plateau het “Maison Plateau” opricht en zijn eerste wijngaarden in Cumières aankoopt.  Het is echter pas de 6e generatie, Remy Plateau, die de eerste champagne “Champagne Remy Plateau” op de markt brengt. Het huis “Vadin-plateau” ontstaat uiteindelijk in 1958 wanneer zijn dochter Yvette trouwt met Guy Vadin, het domein is ondertussen 7ha groot.

Na meer dan 200jaar en 8 generaties, is het nu Yann Vadin die de drijvende kracht is van dit huis. Hij neemt na zijn studies in 2012 het domein over en gaat “back to basics”… gedaan met alle chemicaliën en weg met de traditionele en monotone smaken. Hij gaat terug op zoek naar de echte “terroir” van Cumières. Dit door authentieke werkmethoden te gebruiken die doorheen de jaren vervaagd zijn en ancestrale vinificatie-methoden te combineren met moderne technologie.

 

“Elke wijngaard heeft zijn eigenheid” is de leuze van Yann, die de natuur laat spreken en tracht dit te illustreren in de champagnes die hij creëert. Hij hanteert slechts 2 ‘assemblages’, en maakt verder millésime-champagnes om op die manier de impact van de natuur in het glas te kunnen tonen.

 

Ook is het én blijft het een verhaal van passie en familie voor Yann: regelmatig komen de 3 laatste generaties (grootvader, vader en Yann) samen om te proeven en zo ‘de’ optimale cuvée te maken.

 

Sinds 2012 heeft het huis het proces ingezet tot het bekomen het certificaat van ‘Agriculture Biologique’, maar al langer wordt de facto op deze wijze gewerkt.

 

Een parel in dit “Premier Cru”-dorp dat nog veel van zich zal laten horen!