Champagne Lelarge Pugeot

Op het einde van de 18e eeuw, in 1799, vestigt Pierre-Henri Lelarge zich in Vrigny. Net ten zuiden van Reims en zo start het verhaal van de familie Lelarge.  Een verhaal dat tot vandaag de traditie en de eeuwenoude erfenis met zich meedraagt.

De eerste flessen werden net na de eerste wereldoorlog, door Raymond Lelarge (5e generatie), gebotteld en gecommercialiseerd. 2 generaties later, in 1983, neemt Dominique Lelarge, kleinzoon van Raymond, het domein over samen mijn zijn vrouw Dominique Pugeot: Champagne Raymond Lelarge wordt Champagne Lelarge-Pugeot! Nu zijn het de 3 kinderen, Clémence, Valentin en Clothilde, die samen met hun ouders de familiale traditie voortzetten. 7e en 8e generatie werken samen!

 

Al van bij hun start heeft Dominique Lelarge een “andere” kijk op de wijngaard en is steeds op zoek naar meer duurzame oplossingen. Sinds de jaren ’90 worden de wijngaarden (ongeveer 9Ha) op natuurlijke wijze verbouwd, zonder gebruik van insecticiden of extra chemicaliën.  De volledige conversie naar BIO en het certificaat ECOCERT start in 2000, en in 2015 is de volledige oogst gecertificeerd.

 

Deze werkwijze zorgt er ook voor dat de druiven ook rijker en rijper zijn. Ze kiezen er dan ook voor om naast champagne ook stille wijnen te creëren en dit met ‘hun’ sterke druif de Pinot Meunier. Een unicum in het gebied.

 

Sinds 2017 zijn de vendanges, naast ECOCERT ook DEMETER gecertificeerd.  De biodiversiteit van de wijngaard wordt behouden en vormt zo de hoeksteen van de wijnbouw.

 

Authentieke smaken, uitmuntende wijnen en eeuwenoude traditie zorgen voor een uitzonderlijk samenspel tussen mens en natuur. Dit is en zal nog lang de basis blijven van dit huis Champagne Lelarge-Pugeot.