Champagne Jeaunaux-Robin

Gelegen in Talus-Saint-Prix, een klein dorp van maar enkele honderden inwoners ten zuiden van Epernay, vindt men het champagnehuis Jeaunaux-Robin. Opgericht in 1950 door Georges en Paulette Jeaunaux.

Gestart als ‘vingerons coopérateurs’ is het de zoon, Michel Jeaunaux, samen met zijn vrouw Marie-Claude Robin, die met de creatie van champagne onder hun eigen naam durft te starten.

 

Ondertussen heeft het huis een 5,7ha aan wijngaarden en gebruiken ze sinds 2005 geen chemische producten meer. De “Biologische” wijnteelt voor dit huis is begonnen en resulteert in de eerste gecertifieerde oogst (ECOCERT) in 2018.

 

Daarnaast is dé specificiteit van de wijngaarden dat deze gelegen zijn in het dorp zelf, met eigen appélatie “Les Coteaux du Petit Morin”. Le Petit Morin, klein riviertje, van cruciaal belang voor deze terroir, brengt frisheid en vochtigheid in de lente en zorgt ook voor de keuze van de druiven in de wijngaard: Pinot Meunier. Een druif, van nature een laatbloeier, die minder onder de voorjaarsvorsten te lijden heeft.

 

Cyril Jeaunaux, die sinds 1999 het domein van zijn ouders heeft overgenomen samen met zijn vrouw Clémence, hebben een prachtige terroir om mee te werken: witte mergel, silex in het westen van het dorp en een combinatie van zandsteen en argilo-calcaire in het oosten van het dorp. Combineer deze terroir met traditionele werkmethodes en je krijgt een pallet dat minrealiteit, natuurlijkheid en de echte smaak van de terroir voortbrengt.