Domaine Albert Morot
Côtes de Beaune

Het huis Morot kent een rijke en lange geschiedenis die ons terug leidt tot het begin van de 19de eeuw. Philibert Morot startte in 1820 met het verbouwen van wijn te Rouen en Beaune. Hij werd al snel bijgestaan door zijn twee zonen, waaronder Albert Morot die vanuit Beaune dit huis pas echt op de kaart zette. 

Doorheen de tijd evolueerde het huis: er werd een chateau gebouwd en bijkomende gronden in het hart van de Bourgogne werden verworven. De gronden bevinden zich allemaal in de regio Pommard-Beaune.

Ook bij dit huis staat een klassieke en gerespecteerde blend, een nieuwe aanpak niet in de weg. En het is in 1984 dat de eerste omwenteling gebeurd.  Francoise Choppin (achterkleindochter van Albert Morot) die het domein overneemt. Na de moeilijke na-oorlogse jaren als ‘négociant’, richt ze haar pijlen weer op de eigen wijnmakerij en export., met een grote kwaliteitsverbetering tot gevolg.  

Het is haar achterneef Geoffrey Choppin de Janvry die in 2000 het beheer overneemt en zet de omschakeling in naar organische wijnbouw en dit leverde hen, na enkele jaren vanaf 2015 zijn eerste gecertificeerde wijn op.

Twee traditionele Bourgogne-druiven worden hier gebruikt: Pinot Noir voor de rode wijnen en Chardonnay voor de witte. Er wordt ingezet op respect voor de natuur en dit leidt ondermeer tot het feit dat geen klassieke onkruidbestrijder wordt gehanteerd, enkel natuurlijke producten worden gebruikt. Deze producten worden niet door de plant zelf opgenomen en bieden enkel een barrière tegen bepaalde gevaarlijke schimmels of ziekten voor de wijnrank. Verder vereist deze werkwijze uiteraard een arbeidsintensieve aanpak en nauwe opvolging van de evolutie van de wijngaard, net omdat deze extra kwetsbaar is….

Puurder komt het dan ook niet. 

Het zijn stuk voor stuk prachtige wijnen vanuit een karaktervolle en rijke ondergrond die de reputatie van een top-Bourgogne waarmaken!