Domaine Madelin-Petit
Bourgogne Côtes d’Auxerre

Het verhaal van Madelin-petit start in 1994. In het klein dorpje Vaux, ten zuiden van Auxerre worden de eerste wijnranken, Chardonnay, geplant op de Coteaux de Vaux.  Een deelgebied van de Bourgogne dat niet alleen een prachtige bodemgesteldheid heeft, maar ook over een uniek klimaat beschikt, dat zo belangrijk is voor de wijnbouw.

Al sinds de 2e eeuw v. C. Wordt er wijn geproduceerd in deze regio op ‘Lieu-dits’ zoals Dussus-Bon-Boire, Côtes Brulée of Côte d’or.

Echter vergaat de volledige wijnbouw in het departement Yonne (rivier die de naam geeft aan het departement) door de aanvallen van Phylloxera of druifluis en gedurende een halve eeuw wordt de wijnbouw links gelaten zodat de wijnboeren op dat ogenblik overgingen tot het telen van kersen

De wijnbouw werd stilaan terug in ere hersteld vanaf de jaren ’60 waarbij in 1993 de appellatie ‘Bourgogne Côte d’Auxerre’ werd gecreëerd.

Voor Claude Madelin en Dany Petit is dit de start van hun domein. Ze verkiezen om al hun wijngaarden (5Ha) biologisch te verbouwen, waarvoor ze de certificatie AB ontvangen. Zo wordt de gezondheid van de bodem en van de mens behouden en komt er een volledig natuurlijk product tot stand omdat er geen pesticides of synthetische producten gebruikt worden. Ook de diversiteit van planten en bomen wordt gerespecteerd door de kersenbomen (die de familie ook teelt) en de hagen die rondom de wijngaarden staan.

Pure, eerlijke en natuurlijke wijnen. Chardonnay en Pinot noir zoals je die nog nooit gedronken hebt!