Champagne Soret-Devaux
Colombe-le-Sec

Gelegen in Colombe-le-Sec, een klein dorpje in de Côte des Bars in het departement Aube, wordt dit familiaal domein in 1946 opgericht door Alexandre Devaux, grootvader van de huidige eigenaren.

Alexandre, die de knepen van het vak geleerd heeft van zijn vader, plant de eerste wijngaarden in 1946, een wijngaard 100% Chardonnay genaamd ‘Les Fleuriottes’ op een ondergrond ‘Kimmeridgien’. Een micro-terroir dat a-typische wijnen voortbrengt.  Tijdens de eerste jaren is het vooral een coöperatieve wijnbouwer, zonder verkoop van eigen flessen.

Vader van 3 dochters, zal hij deze alleen opvoeden wegens het plots overlijden van zijn vrouw.  Hierdoor komt Francoise, één van de dochters van Alexandre, vanaf haar 13jaar meehelpen in het domein.

Enkele jaren later runt zij het domein, samen met haar man Didier Soret en breiden ze de wijngaarden verder uit. Met ieder hun taak op het domein.

De grote ommekeer komt in de jaren ’80. De huidige generatie, Loïc en Romaric, worden geboren en de eerste commercialisatie van het merk ‘Soret-Devaux’ start met de verkoop van enkele duizenden flessen.

Dat het een familiaal domein is, staat buiten kijf. Loïc vinifiëert en Romaric werk in de wijngaard.  Als ‘Vigneron Independants’ in hart en nieren zorgt Aurore, vrouw van Loïc, voor het commerciële luik.

De huidige generatie kijkt terug naar de erfenis van hun grootouders, maar met een blik naar de toekomst. Gebruik makend van de traditionele methoden (zoals een Coquard-pers, grote houten hydraulische pers) is het domein sinds enkele jaren ook gecertifieerd HVE (Haute Valeur Environnemental) en VDC (Viticulture Durable en Champagne) dat rond 3 verschillende assen werkt:

  • Verminderen van de CO2 emissie
  • Verhogen van de biodiversiteit in de wijngaard 
  • Betere water-handhaving door het afvalwater te hergebruiken

Traditie, passie en vakmanschap. 3 kernbegrippen voor Soret-Devaux!