Castello di Stefanago

Met passie als drijfveer ontmoeten we Antonio en Giacomo Barrufaldi in het gehucht Stefanago, midden in de Oltrepo Pavese heuvels in Lombardije.

Door de passie en het harde werk van verschillende generaties, is ‘Castello di Stefanago’ ontstaan, tot heden nog steeds een familie-domein.

De constante connectie met de wijngaard, natuur en zoektocht naar verbetering (zonder de tradities te verbreken) is de rode draad doorheen de jaren. Op die manier produceren zij sinds het begin reeds volledig natuurlijke wijnen, met de biologische certificatie sinds 1998.

Gelegen in de Oltrepo Pavese heuvels, op 350m tot 500m hoogte, liggen de 20ha wijngaarden tussen verschillende bossen, en weilanden met het imposant kasteel er middenin. 

Deze wijngaarden zijn kleine percelen om zo de biodiversiteit, die zo belangrijk is voor een goede kwaliteit, te kunnen behouden. Want uiteindelijk heeft elke druif een andere ondergrond nodig om optimaal te kunnen oogsten. Zo is ook elke wijngaard een op zichzelf staand ecosysteem waardoor het begrip ‘terroir’ hier helemaal wordt gerespecteerd.

In de kelders van het kasteel rijpen de wijnen volgens de eeuwenoude tradities in grote houten vaten of op fles. De wijnen hebben een laag gehalte aan sulfiet door de natuurlijke en biologische werkwijze.

Castello di Stefanago combineert de oeroude know-how in een modern jasje. Volledig natuurlijk gemaakte wijnen met de expressie van de ‘echte smaken’. Puur en back to basics!