Château de Lisennes
AOC Bordeaux

Château de Lisennes heeft een lang en bewogen verhaal. De eerste eigenaar, Etienne de Baritault, advocaat, koopt het domein in het begin van de 18e eeuw waar hij wijngaarden laat planten en ook andere gewassen. 

200jaar later koopt Jean-Léon Soubie het domein op 31 augustus 1938. Jean-Léon, de grootvader van de huidige eigenaar, zet het werk verder maar verdiept zich stilaan meer en meer in de wijnbouw. Daarbij worden in de jaren ’50 maar liefst 25Ha hybride wijngaarden aangeplant en in 1955 nog 2 extra percelen van 7Ha: Pétrus en Bourbon.

In 1965 komt Jean Pierre, de zoon van Jean Léon, meewerken op het domein. Als gediplomeerde oenoloog, zorgt hij ervoor dat er verschillende Ha wijngaard omgevormd worden in een AOC-appelatie. Jean-Pierre krijgt het hele domein in handen in 1974 wanneer Jean-Léon overlijdt. Jean-Pierre is zo de 12e eigenaar van Château de Lisennes.

Tussen 1967 en 1986 verdwijnen stelselmatig alle fruitbomen en oude wijngaarden en wordt er bijkomend Merlot en Cabernet Sauvingnon aangeplant. Château de Lisennes heeft zijn transformatie ondergaan en bezit nu 46Ha wijngaarden AOC, goed voor 400.000 flessen per jaar.

Het is nu al enkele jaren dat Jean-Luc Soubie, één van de zonen van Jean-Pierre, de fakkel heeft overgenomen. Zijn visie luidt dat de wijnbouw met meer respect moet omgaan met de natuur, baken van alles. Vanaf de eerste momenten in het domein zet hij deze visie in werking waarbij Château de Lisennes in 2009 al 2 certificaten krijgt: Terra Vitis en Agriculture Raisonée. Ondertussen is het Certificaat HVE ook behaald en zijn er enkele wijngaarden, ongeveer 7Ha, volledig omgebouwd tot ‘Agriculture Biologique’ waarvoor ze in 2010 de certificatie krijgen. Jean-Luc Soubie zet op die manier de erfenis van de familie verder waarbij het respect voor de natuur en de kwaliteit van de wijnen primeren!