Domaine Bel-Avenir
Beaujolais

Als 3e generatie wijnbouwers, zijn het Alain en Cécile Dardanelli die het domein “Bel-Avenir” nu beheren.

Gelegen in La Chapelle-en-Guichay, in het midden van de Beaujolais heeft Jean Dardanelli in 1920 het domein opgericht. Komende vanuit Italië heeft hij de eerste wijngaarden gekocht. In 1961 is het zijn zoon, Albert Dardanelli die het verderzet en verder uitbouwt. De huidige generatie, Alain, volgt zijn vader op in 1986 waarna het domein verder groeit tot wat het nu is.

Begin jaren 2000, samen met zijn vrouw Cécile, koopt Alain nog enkele wijngaarden bij: een perceel in Morgen en 1 met de appelatie ‘Moulin-à-Vent’.  Hiermee komt het tot een totaal van 19Ha op 8 verschillende ‘cru du Beaujolais’.

De wijngaarden, allen met de hand geplukt en worden op een biodynamische wijze verbouwt. Op deze manier trachten ze om de natuurlijke verdediging van de wijngaarden te versterken door ook de rendementen zeer laag te houden.

Elk verschillend perceel geeft hier ook een andere smaak en wordt ook met de meeste zorg behouden om juist deze diversiteit te versterken.

Ondertussen is het de 4e generatie die de eerste stappen op dit familiaal domein zet. Laure, dochter van Alain en Cécile, heeft nu een deel van de wijngaarden onder eigen beheer en heeft met de cuvée van 2017 haar eerste cru geverifieerd: Saint-Amour ‘Laura’. Jong, fris en speels maar tonend dat hier ook veel talent in verschuilt.

Het charme van een wijn, van eenzelfde druif (gamay noir), maar waar dat de diversiteit van de terroir zich volledig uit in de diversiteit aan type wijnen.