André Dierickx
Vlaamse Landwijn

Dat Belgische wijn in opmars is, weten we al, maar de kwaliteit die André Dierickx tentoon spreidt, daar moet je echt fier op zijn.  Dit klein domein, van 1Ha, gelegen in Opwijk, is opgericht in 2013 waar de eerste flessen gebotteld zijn.

Geboren uit een familie van landbouwers is het de vader van André (Adolf) die de eerste percelen op het Eeksken in Opwijk aankocht. Dit om een bloemkwekerij op te starten voor oa. de bekende bolchrysanten.  De passie voor bloemen had hij ongetwijfeld van zijn vader gekregen, Jan Baptist, die nog hovenier was op het Hof van koning Albert I. 

André, geboren in 1954, kreeg deze passie ook mee en zoals het gebruikelijk was in die tijd, werd er door de familie ook fruitwijn gemaakt. Vader Adolf zelf was zo fier op de grote druivelaar in zijn kweekserre. Dit was de start van de nieuwe aanzet tot wijnbouw.

Zelf startte André in 1989 met de kweek van bloemen, en dat resulteerde in 1993 in de opening van een eigen bloemenwinkel die hij 20 jaar lang uitbaatte, met daarnaast een hobby die een passie werd: het maken van fruitwijn.

Een passie waarin hij zich in 2009 verder verdiepte… de Belgische wijnbouw was er maar er ontbrak aan kwaliteit volgens André. Dit was voor hem de aanzet om 120 druivelaars ‘Johaniter’ aan te planten op een perceel op het Hoeksken in Opwijk.

Ondertussen is de oppervlakte van de wijngaard uitgebouwd tot 1 Ha op 3 percelen waar 3 druivenrassen aangeplant zijn: Johaniter, Pinot Gris en Cabernet Dorsa. Dit is onlangs aangevuld met een 4e ras nl. Merlot.

Van bij de start is er geopteerd voor een ecologische aanpak. De natuur wordt beschouwd als bondgenoot en er worden geen insecticiden gebruikt.

Alle wijnen worden in inoxen vaten gevinifieerd waardoor deze hun ‘fraicheur’ bewaren.

André Dierickx laat zien dat de Belgische wijnbouw een prachtig potentieel heeft om te concurreren met de grootste wijngebieden. Zet hierbij het vakmanschap, kennis en passie en je krijgt wijnen van Top-kwaliteit uit eigen bodem!